AB ortalamasının yüzde 84 üzerindeyiz - Şükrü KIZILOT / Hürriyet

BAŞLIK çarpıcı ama ayrıntısı başka anlamda çarpıcı !

Türkiye, litre başına kurşunsuz benzinden AB ortalamasının yüzde 84 fazlası özel tüketim vergisi (ÖTV) alıyor.

AB ÜLKELERİ VE TÜRKİYE

AB üyesi bazı ülkeler de ; Kurşunsuz benzin , motorin ve LPG otogaz Fiyatları (euro/ litre olarak ) ve AB üyesi 27 ülkenin ortalaması gösterilmiştir.

 

İncelenmesinden de fark edileceği gibi , Türkiye’de kurşunsuz benzin, motorin ve LPG otogazda , AB ülkelerinden daha fazla ÖTV alınıyor.

Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel’in, Yaklaşım Dergisi’nin  Şubat 2011 sayısında yayımlanan araştırmasına göre;

-Kurşunsuz benzinde : Türkiye AB ortalamasının yüzde 84’ü kadar fazla , en  yüksek vergi  alan AB ülkesi olan Hollanda’nın ise yüzde 30’u kadar fazla ÖTV alıyor.

-Motorinde : Türkiye AB ortalamasının yüzde 68’i oranında fazla ÖTV alıyor.En yuksek vergi haddi uygulayan İngiltere bile Türkiye’nin gerisinde .,

-LPG Otogazda : Olay tam bir felaket. AB ortalamasının yüzde 355’ü oranında ÖTV alınıyor.

AKARYAKIT FİYATI VE ÖTV

Bazı AB ülkeleri ve Türkiye’deki akaryakıt  fiyatı ve ÖTV’nin fiyata oranına yer verilmiştir.

Fark edildiği gibi Türkiye AB ülkelerinden fazla fiyata benzin, motorin ve LPG otogaz satıyor..

Tabloda yer verilmeyen ÖTV’nin KDV’si ve ayrıca KDV’de göz önüne alındığında , vergilerin pompa fiyatına oranı benzinde yüzde 63, motorinde yüzde 54’ü buluyor..

AB’nin ÖTV direktifi ; litre başına kurşunsuz benzinden 0.359, motorinden 0.330  ve otogazdan0.125 euro ÖTV alınmasını öngörüyor.Bu ürünlerin uçak benzini (özel gezi amaçlı olan hariç) , AB içinde  ya da uluslar arası ticarette deniz ve su taşımacılığı (Özel geziler hariç) ve balıkçılık amaçlı kullanılması halinde , istisna edilebilecekleri belirtiliyor.

Türkiye’de sadece uçak benzini vergi dışı bırakılırken litre başına kurşunsuz benzindenAB minimumumdan 2.6 kat,ülke aritmetik ortalamasından yüzde 84,motorin vergilemesinde  ise AB  minimumundan yüzde 95, aritmetik ortalamasından yüzde 68 ve LPG otogaz ÖTV’sinde , AB minimumundan 5 kat , ülke aritmetik ortalamasından 3,5 kat fazla vergi alınmaktadır.

Türkiye etkin bir vergi reformu yapmadığı ve kayıtdışılığı  önleyemediği sürece , bu adaletsizlik devam edeceğe benziyor…


Diğer Haberler
DÖVİZ KURLARI
  Alış  Satış
DOLAR
EURO
AYIN ELEMANI ANKET
 
Sitemizin yeni görünümünü beğendiniz mi?

"We are very excited that this young innovative company is becoming part of the LVMH Group," said Bernard Arnault, President of LVMH. "We are particularly pleased that rolex replica is joining the LVMH team and that we have the opportunity to invest in this vibrant and rapidly growing company. Its prestige brands include Dom Perignon, Moet Chandon, Veuve Clicquot, Krug and Pommery champagnes; rolex replica and Hine cognacs; Louis Vuitton, Loewe, and Celine luggage, leather goods and accessories; Christian Dior, Givenchy, Kenzo, and Guerlain perfumes and cosmetics; Sephora, replica watches uk, and Le Bon Marche in selective retailing; Fred in jewelry; and Givenchy, Christian Lacroix, and Kenzo in couture and fashion. All rights reserved. the most fabulous shopping center of breitling replica all At mid-Twentieth Century, Fifth Avenue was synonymous with elegance. Each store along the way exuded an atmosphere of distinction. Some of the stores offered wares less expensive than rolex replica, but all in all, if it was purchased on Fifth Avenue, whatever it was, it was surrounded with an aura of sophistication and an intangible glamour.

Anasayfa | Hakkımızda | Hizmetlerimiz | Ürünlerimiz | Sipari?Formu | Promosyonlar | İletişim
Gen?Petrol ?2010 | Designed by Naya Bilişim